Hulpmiddelen

Epileptische aanvallen kunnen risico’s met zich meebrengen. Hulpmiddelen kunnen helpen om gevaarlijke situaties te verminderen. Welke voorzorgsmaatregelen voor uw kind nodig zijn hangt van veel factoren af. Bijvoorbeeld welke aanvalstypes uw kind heeft en van de mobiliteit van uw kind. Dit kan door de tijd heen variëren. De behoefte aan voorzorgsmaatregelen zal dan ook kunnen variëren.

N.b. De vermelding van producten van derden op deze pagina impliceert op geen enkele wijze de goedkeuring van de Epilepsie Vereniging Nederland van het desbetreffende product, noch enige relatie of verwantschap met de producenten.

Voorzorgsmaatregelen in huis

Aanvallen kunnen tot verwondingen leiden, bijvoorbeeld door vallen en branden aan hete bronnen.

In de checklist ‘Wonen, epilepsie en risico’ vindt u veel praktische voorbeelden en adviezen om de situatie in huis veiliger te maken.

Hulpmiddelen

 • Doorademkussen

DoorademkussenLogo EVN winkelDit kussen beschikt over een ‘verhoogde dooradembaarheid’. De vulling bestaat uit schuimstaafjes en laat zoveel mogelijk zuurstof door.

Lees meer over dit kussen in de flyer van de epilepsieverpleegkundigen.
Ook zo’n kussen geeft echter geen 100% garantie dat het verstikking bij epilepsie voorkomt. Wilt u weten of dit kussen geschikt is voor u of uw kind? Overleg dan met uw behandelend neuroloog.

EVN-leden krijgen korting.

Ga direct naar de winkel

 

 • Safehip® met harde en zachte ‘schelpen’

  De Safehip® met harde schelpen fungeert als een soort valhelm voor de heup. De Safehip® met zachte schelpen is meer gericht op draagcomfort.

U kunt bij beide epilepsiecentra ook terecht bij de fysiotherapeut van de Paramedische dienst als u géén cliënt van het centrum bent. Contactgegevens staan resp. op de hiernaast vermelde website en in de brochure.

 • Valhelmen

  De valhelm voor mensen met epilepsie biedt bescherming tegen verwondingen aan hoofd en gezicht, tegen breuken en beschermen de hersenen zelf. Er zijn diverse typen: confectiehelmen, maathelmen en pruik- en pethelmen.

  De epilepsiecentra SEIN en Kempenhaeghe beschikken over expertise over valhelmen.
  Ga naar de website van SEIN »
  Ga naar de brochure ‘Hoofdbescherming bij epilepsieaanvallen‘ van Kempenhaeghe »

 • Zwemkraag

  De zwemkraag is gemaakt van super foam, hoeft dus niet te worden opgeblazen en kan direct worden gebruikt. De zwemkraag is voorzien van een verstelbare kinband. Extra lang model voor verhoogde stabiliteit.
  Waarschuwing: indien uw kind de afgelopen twee jaar nog aanvallen heeft gehad, blijft bij zwemmen en gebruik van bad of badkuip 1 op 1 begeleiding noodzakelijk.

  O.a. te koop bij Zwemshop totaal »

 • Seizurehond en hulphond (service dog)

  Een seizurehond helpt zijn baas tijdens en na een epileptische aanval (seizure). Een seizurehond is in staat om bij een aanval zijn baas in een zijligging te leggen, medicijnen te halen, op een alarmknop te duwen, hulp te halen of voor rust te zorgen.
  Sommige honden worden “seizure alert dog”, dat betekent dat zij een aanval voelen aankomen en hun baasje op de één of andere manier een seintje kunnen geven.

  In dit filmpje ziet u hoe een hulphond bij zijn ‘baasje’ de magneet over de nervus vagus stimulator haalt.

  Contactadressen:
  Hulphond Nederland

  Service dogs

Detectie en alarmering

Als uw kind ’s nachts aanvallen heeft, wilt u waarschijnlijk gewaarschuwd worden. Bijvoorbeeld om noodmedicatie toe te dienen om de aanval te stoppen of om uw kind geruststellen. Soms zijn extra maatregelen nodig zoals extra zuurstof toedienen.

Mogelijkheden

‘Klein SEIN’ bij de familie Zoer »

 • een babyfoon met eventueel een camera
 • detectie- en alarmeringsapparatuur. Detectie zorgt voor signalering van de aanval, alarmering voor het inschakelen van een naaste of verzorger. Er zijn systemen voor overdag en voor de nacht. Op dit moment zijn de systemen voor de nacht alleen geschikt voor heftige aanvallen, zoals tonisch-clonische aanvallen.
  Ga naar het overzicht met detectie- en alarmeringssystemen, samengesteld door SEIN.
 • een zuurstofsaturatiemeter
  Dit apparaat meet via een sensor om de vinger of teen de hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed. Als hartslag en/of zuurstofgehalte door een aanval veranderen, gaat er een alarm af.
 • een zuurstofcilinder in huis.
  Daarmee kunt u tijdens of na een ernstige aanval uw kind zelf zuurstof geven (er is ook een handige mobiele versie).

Vergoeding

Detectie- en alarmeringsapparaten voor epilepsie worden niet standaard vergoed door de zorgverzekeraars. CZ, Delta Lloyd, OHRA vergoeden vanuit de aanvullende polis wel een epilepsie-alarm bij nachtelijke aanvallen. U hebt dan een indicatie van een epilepsiecentrum nodig.

Aanvragen hulpmiddelen

Mogelijk heeft u nu of in de toekomst hulpmiddelen nodig. Voor sommige hulpmiddelen geldt dat u ze kunt aanvragen bij uw gemeente. Zie voor alle veranderingen in de WMO:  Zorgwijzer Vragen WMO Voor andere hulpmiddelen moet u zich richten tot uw zorgverzekeraar.
Maatschappelijk werk van het ziekenhuis of MEE in uw buurt kunnen u helpen.

Individuele subsidie

Hebt u epilepsie en denkt u in aanmerking te komen voor financiële steun, omdat u niet draagkrachtig bent om zelf iets te kunnen betalen? Lees meer over individuele subsidie op de website van het Epilepsiefonds.

TIP

De behandelaar, epilepsieconsulent en de verpleegkundig specialist/ epilepsieverpleegkundige kunnen u informatie geven over hulpmiddelen en helpen bij het kiezen en verkrijgen van het voor u juiste hulpmiddel.

Contactadressen

Epilepsie Advieslijn van de EVN: 030 – 634 40 69

Op werkdagen is de Epilepsie Advieslijn bereikbaar van 10.00 uur tot 20.00 uur.

SEIN Infolijn: 023 – 558 88 88

SEIN infolijn is bereikbaar op dinsdag, woensdag en donderdag van 09.00 tot 12.00 uur.
U kunt uw vraag ook stellen via e-mail: info@sein.nl

Kempenhaeghe-informatielijn: 040 – 227 92 36

Als u nog niet onder behandeling bent bij Kempenhaeghe kunt u contact opnemen met de Kempenhaeghe-informatielijn. U kunt uw vraag ook stellen via e-mail: info@kempenhaeghe.nl.

Bent u onder behandeling, dan kunt u voor vragen over hulpmiddelen contact opnemen met de Balie Advies & Informatie van de afdeling Maatschappelijk werk, telefoon: 040 – 227 91 93.

Deze pagina delen