Aanvallen stoppen

Het is van belang in de gaten te houden hoe lang de aanval duurt. Bij sommige kinderen kan een tonisch-clonische aanval lang aanhouden. Het kind komt dan in ademnood en loopt blauw aan. Dan kan het noodzakelijk zijn de aanval(len) met noodmedicatie te stoppen. Dat wordt couperen genoemd.

‘Dreigende status epilepticus’

De bedoeling van het couperen is te voorkomen dat de aanval heel lang duurt, of dat de ene aanval overgaat in de volgende. Vroeger werd die situatie ook wel ‘status epilepticus’ genoemd. Tegenwoordig spreken we al na vijf minuten van een ‘dreigende status epilepticus’. Op dat moment wordt vaak al ingegrepen en geprobeerd de aanval te stoppen.

De meest gebruikte middelen

  • diazepam (Stesolid®)
  • clonazepam (Rivotril®)
  • midazolam (Dormicum®)
  • lorazepam (Temesta®)

Toedienen noodmedicatie

Er zijn verschillende manieren om thuis of op school noodmedicatie toe te dienen:

  • in de anus (rectaal), zoals Stesolid
  • in de wangzak (buccaal), zoals Rivotril
  • in de neus (intranasaal), zoals Midazolam
    Lees meer over Midazolam neusspray »

Bij alle drie de methodes wordt de medicatie via de slijmvliezen snel in het bloed opgenomen. Medische hulpverleners kunnen noodmedicatie ook toedienen via een injectie in de spier (intramusculair) of in een bloedvat (intraveneus).

Voor- en nadelen

Rolstoelafhankelijk: toediening via de anus vaak lastig. Makkelijker: wrijven van de noodmedicatie in de wangzak (bijvoorbeeld clonazepam).

Tijdens een aanval sterke speekselvloed: toediening via de wangzak geen goede methode omdat de vloeistof de mond uitspoelt.
Clonazepam (Rivotril®) zorgt bovendien vaak voor extra vochtproductie. Beter: toediening via de neus (met midazolam neusspray).

Kind is verkouden: midazolam neusspray wordt niet goed opgenomen. Beter: toediening met midazolam via de anus (in de vorm van een rectiole). Ook kunt u midazolam toedienen door het in de wangzak te wrijven.

N.b. U mag de neusspray niet te vaak gebruiken. Zie hiervoor de bijsluiter. De trilhaartjes in de binnenkant van de neus moeten namelijk genoeg tijd krijgen om zich te herstellen van de beschadiging door de zure vloeistof.

Nervus Vagus Stimulatie en gebruik magneet

Een deel van de kinderen die een NVS hebben kunnen aanval beïnvloeden door de magneet over de stimulator te bewegen (‘vegen’). Hierdoor stopt de aanval, is de aanval korter of minder ‘diep’. De magneet wordt meestal door een ouder of begeleider gebruikt. Lees meer over Nervus Vagus Stimulatie »

Deze pagina delen