Klassiek

Wat is het klassiek ketogeen dieet?

Klassiek dieetHet klassiek ketogeen dieet is een dieetvariant waarbij zo veel mogelijk wordt uitgegaan van normale voedingsmiddelen. Producten als boter, margarine, olie, slagroom en mayonaise komen dagelijks in de maaltijden terug.
De voeding bestaat voor 90% uit vet. De overige 10% bestaat uit eiwitten en koolhydraten.
Met behulp van Ketocal® is mogelijk het dieet in de vorm van sondevoeding aan te bieden.

Het meest in het oog springende bij het klassiek ketogeen dieet is dat er door de beperking aan koolhydraten nauwelijks aardappelen, rijst , brood en (zoete) tussendoortjes meer gegeten kunnen worden.

Het klassiek ketogeen dieet moet met veel precisie worden berekend en in de uitvoering nauwkeurig worden afgewogen op een digitale 1 grams weegschaal.

Producten bevatten tegenwoordig bijna altijd informatie over voedingswaarde op de verpakking en door het gebruik van een computer is het rekenwerk relatief eenvoudig. Het is ook mogelijk om het ketogeen dieet te volgen met behulp van speciale dieetpreparaten die het makkelijker maken om de gewenste hoeveelheid vet binnen te krijgen.

Dagelijks wordt de voeding aangevuld met een multivitaminen- en mineralenpreparaat. Tevens wordt in de meeste gevallen calcium gegeven. Soms wordt ook carnitine gegeven. Carnitine is een lichaamseigen stof die zorgt voor een goede vetverbranding.

Uitgangspunten en maatwerk

Het klassiek ketogeen dieet gaat in de meeste gevallen uit van een ratio van 4:1. Dit betekent, zoals aangegeven, dat 90% van de energie door vet en 10% van eiwitten en koolhydraten samen wordt geleverd. Soms is een lagere ratio van 3:1 of 2:1 mogelijk, dit verschilt per individu. De verdeling tussen de hoeveelheid eiwit en koolhydraten ligt ook vast. De eiwitbehoefte is hierbij de bepalende factor. De eiwitbehoefte is afhankelijk van de leeftijd en groei van het kind.

Met name bij jonge kinderen is aandacht voor voldoende eiwit belangrijk. Een tekort of een te lage inname van eiwitten kan de kans op een groeiachterstand vergroten. Daarom wordt veelal voor deze doelgroep gekozen om per kilogram lichaamsgewicht iets meer eiwit te geven, de ratio is daarom bij jongere kinderen 3:1. (Freeman 2007, Kossoff 2008, Papandreou 2006, Williams 2002).

Hoe werkt het?

Door een beperking in koolhydraten en een overmaat aan vetten in het dieet treedt ketose op. De ketonen die gevormd worden spelen een rol bij de aanvalsreductie. (Papandreou 2006, Freeman 2007). Vroeger dacht men dat de ketonen de belangrijkste verklaring vormden voor de aanvalsreductie. Ketonen zoals aceton hebben zeker een anti-epileptische werking. Tegenwoordig zijn er andere mechanismen ontdekt die mogelijk ook een rol spelen.

Met name in de opbouw fase is het belangrijk om ketose te meten. De ketose mag niet te laag, maar ook niet te hoog zijn. Ook in perioden wanneer het niet goed gaat en bij veranderingen in het dieet of medicatie moet regelmatig gemeten worden. Dit kan gedaan worden met ketosticks. Dit zijn stripjes die in de urine gehouden worden. De mate van verkleuring op de strip geeft de mate van ketose aan.

Hernieuwde belangstelling

Zoals bij Achtergrond is beschreven werd het ketogeen dieet al in de jaren ’20 van de vorige eeuw ontwikkeld als behandelmethode tegen epilepsie. Een van de redenen van de hernieuwde belangstelling van het dieet is dat het tegenwoordig makkelijker uitgevoerd kan worden. Producten bevatten informatie over voedingswaarde op de verpakking en door het gebruik van een computer is het rekenwerk vele malen vereenvoudigd en nu beter uitvoerbaar.

Lees meer over:


Bronvermelding

Freeman 2007: Freeman JM, Kossoff EH, Hartman AL, The Ketogenic Diet: One Decade Later, Pediatrics 2007, 119; 535-543

Kossoff 2008: Kossoff EH, Zupec-Kania BA, Amark PE, Ballaban-Gil KR, Christina Bergqvist AG, Robyn Blackford, e.a. Optimal clinical management of children receiving the ketogenic diet: Recommendations of the International Ketogenic Diet Study Group Epilepsia, 1-14, 2008

Papandreou 2006: Papandreou D, Pavlou E, Kalimeri E, Mavromichalis I, The ketogenic diet in children with epilepsy, British Journal of Nutrition 2006, 95, 5-13

Williams 2002: Williams S, Basualdo-Hammond C, Curtis R, Schuller R, Growth retardation in children with epilepsy on the ketogenic diet: A retrospective chart review, Journal of The American Dietitic Association 2002, 405-407

 

Deze pagina delen