Hoe werkt het?

Bij het ketogeen dieet is het de bedoeling dat de gebruiker in ketose raakt.

Normaal gesproken gebruikt het lichaam koolhydraten als brandstof. Wanneer deze brandstof niet beschikbaar is schakelt het lichaam na enige tijd over op de verbranding van vetten. Hierbij worden als reststof ketonen – verschillende typen ketonlichamen – gevormd. De hersenen kunnen deze ketonen gebruiken als brandstof.

Oorspronkelijk werden de ketonen gezien als dé verklaring voor de effectiviteit van het dieet. Tegenwoordig is men van mening dat ketonen zeker niet de enige reden zijn waarom het dieet werkt. Nieuwe inzichten leidden tot de volgende veronderstellingen die in verschillende mate wetenschappelijk aangetoond zijn:

  • Over het algemeen is er bij een ketogeen dieet een (kleine) beperking in de totale energie-inname. Van energiebeperking zelf is bekend dat het aanvallen kan verminderen.
  • De vorming van ketonen zoals aceto-acetaat en aceton speelt een rol, aceton heeft een anti-epileptische werking.
  • Epileptische aanvallen kunnen ontstaan bij een energietekort in de hersenen. Dit is bij Glut1 deficiëntie zeker het geval. Ketonen vormen een alternatieve brandstof voor de hersenen.
  • Veranderingen in de spiegels van verschillende neurotransmitters kunnen een rol spelen. Voorbeelden zijn GABA, glutamaat en norepinefrine.
  • De grote hoeveelheden (onverzadigd) vet zouden de prikkelbaarheid van de hersenen kunnen verlagen.

Varianten

Klassiek

In de moderne tijd is het klassiek ketogeen dieet de oudste variant. Hierbij gebruikt men normale vette voedingsmiddelen zoals slagroom, crème fraiche, boter, mayonaise en olie om aan de hoge vetbehoefte te voldoen.

Middellange keten vetzuren (MCT-dieet)

Later ontwikkelde men een dieet op basis van middellange keten vetzuren, het MCT dieet. MCT olie wordt gewonnen uit kokos- en palm(pit)olie. Het leidt sneller tot ketose waardoor minder vet gebruikt hoeft te worden. MCT vet in hoge concentraties geeft vaak maagdarm klachten zoals diarree, braken en misselijkheid. Tegenwoordig bestaat er een MCT emulsie die makkelijker in te nemen is dan pure MCT olie. Ook wordt een opbouwschema gehanteerd waardoor minder problemen ontstaan.

Modified Atkins Dieet (MAD) en Laag Glycemische Index Dieet (LGID)

Tegenwoordig zijn er nog twee andere dieetvarianten, het Modified Atkins dieet en de laag glycemische index therapie. Bij deze twee dieetvarianten is geprobeerd het dieet makkelijker toepasbaar te maken. Zo is de koolhydraatbeperking iets minder streng, er hoeven iets minder vetten gebruikt te worden en het gebruik van eiwitten is niet aan een maximum gebonden. Belangrijk voordeel is ook dat de ingrediënten niet hoeven worden afgewogen.

De beschrijving van de twee in Nederland meest toegepaste dieetvormen vindt u hier:

U vindt deze dieetvormen ook terug in het menu links.

Deze pagina delen