De behandeling

Thuis verder met het ketogeen dieet …

Als u gestart bent met het dieet volgt een periode waarin precies gevolgd moet worden hoe het gaat met de aanvallen, de ketose en de groei (bij een kind) van de patiënt. Met een zogenoemde ‘ketostick’ meet u thuis de ketonen in de urine of in het bloed.
U werkt veel samen met de diëtist om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen.

Wanneer de aanvalsreductie nog niet optimaal lijkt of wanneer de groei van een kind achterblijft worden het dieet aangepast. In vaktermen noemt men dit deel van de behandeling “fine tunen”. Het is te vergelijken met het instellen op nieuwe medicatie. Het kan maanden duren. Wanneer het dieet langere tijd gevolgd wordt zullen periodes van “fine tuning” vaker voorkomen.

Is het dieet effectief dan wordt dit doorgaans ca. 2 jaar gevolgd. Als het dieet na drie maanden geen effect heeft, is de kans minimaal dat dit alsnog gebeurt. Uw kind bouwt het dieet dan in drie weken af.

U staat er niet alleen voor

Internet stelt u in staat wereldwijd informatie te vinden en contacten te leggen. Er zijn andere sites met informatie over het ketogeen dieet en epilepsie. Er zijn goede, informatieve sites met recepten. Er zijn diverse sites en forums waar u in contact kunt komen met andere ouders. O.a. de twee fora van de EVN: het besloten EpilepsiePlus-forum en het open forum.

logo ketogeenmenuOp de Kempenhaeghe-website
ketogeenmenu.nl vindt u menuutjes
voor het MCT- dieet.

Wilt u liever persoonlijk contact dan kunt u via de EVN direct in contact komen met andere ouders die een kind hebben dat het dieet volgt en die u willen helpen. U kunt een e-mail sturen naar info@epilepsievereniging.nl.

Voedingssupplementen

Het ketogeen dieet biedt door zijn samenstelling geen volwaardige voeding als het gaat om de voedingsstoffen. Daarom wordt de voeding dagelijks aangevuld met een multivitaminen- en mineralenpreparaat. Tevens wordt in de meeste gevallen calcium gegeven.

Soms wordt bij het klassiek ketogeen dieet ook carnitine gegeven. Carnitine is een stof die noodzakelijk is voor de verbranding van lange keten vetzuren. Het wordt opgenomen uit de voeding en kan in beperkte mate door het lichaam zelf geproduceerd worden. Als supplement wordt het soms gegeven als een kind zwak en lusteloos is. Het is door ouders beschreven dat de inname van carnitine een gunstig effect had op de ketose en ook op de groei van de kinderen.
U vindt een overzicht van supplementen onder Begrippen.

Stoppen met het dieet

Als u doorgaat met de behandeling wordt meestal na 2 jaar gekeken of het dieet weer afgebouwd kan worden. De afbouwperiode duurt dan enkele maanden. Ook als al eerder besloten wordt om niet verder te gaan met het dieet is een afbouwschema onder begeleiding van de diëtist noodzakelijk, variërend van enkele weken tot enkele maanden.

Deze pagina delen