Achtergrond

Geschiedenis

Het effect van vasten op epilepsie is al erg lang bekend. Zo heeft Hippocrates rond het jaar 500 voor Christus al beschreven dat vasten een gunstig effect heeft op epileptische aanvallen.

In de jaren ’20 van de vorige eeuw werd het ketogeen dieet door Wilder ontwikkeld als behandelmethode tegen epilepsie. Ook in Nederland werd het ketogeen dieet gebruikt als behandelmethode voor kinderen met epilepsie. Op Meer en Bosch in Heemstede, tegenwoordig onderdeel van SEIN, werden kinderen jarenlang opgenomen om met het zogenaamde “boterdieet” behandeld te worden. Op deze site kunt u het verhaal lezen van Brugt Warnar, één van die kinderen.

Ondanks het aangetoonde effect van het dieet raakte het als behandelmethode op de achtergrond door de komst van het anti-epilepticum phenitoine in 1938 (Freeman 2008 1).

Films

In de jaren ’90 van de vorige eeuw werd het ketogeen dieet opnieuw onder de aandacht gebracht door de Amerikaanse filmproducer Jim Abrahams. Zijn zoon Charlie werd uiteindelijk aanvalsvrij na gebruik van het ketogeen dieet. In 1994 richtte Jim Abrahams de Charlie Foundation op. Deze organisatie heeft als doel het ketogeen dieet onder de aandacht te brengen als behandeling voor kinderen met moeilijk instelbare epilepsie.

In eerste instantie verscheen in 1994 de documentaire “An Introduction To The Ketogenic Diet” waarin Meryl Streep als verteller optreedt.

Hieronder een opname van “Charlie’s speech” op latere leeftijd.

Speelfim “First Do No Harm”

In 1998 produceerde Jim Abrahams de speelfilm “First Do No Harm”. Hierin speelt Meryl Streep de moeder van Robbie, een jongetje met moeilijk instelbare epilepsie.Robbie wordt uiteindelijk aanvalsvrij door het ketogeen dieet. De diëtist in het Johns Hopkins Ziekenhuis in Baltimore wordt gespeeld door Millicent Kelly. Zij is in werkelijkheid ook de diëtist die in dat ziekenhuis het ketogeen dieet begeleidde. Een aantal andere rollen in de film worden gespeeld door personen die door het ketogeen dieet aanvalsvrij zijn geworden.

Ontwikkelingen laatste jaren

Een belangrijke verklaring voor de hernieuwde belangstelling van het dieet is dat het tegenwoordig makkelijker uitgevoerd kan worden. Producten bevatten bijvoorbeeld informatie over voedingswaarde op de verpakking en door het gebruik van een computer is het rekenwerk vele malen vereenvoudigd.

Hernieuwde belangstelling in Nederland

  • Een zeer belangrijke aanzet daartoe was de ‘Dieetbehandelingsrichtlijn ketogeen dieet voor kinderen met refractaire epilepsie‘, die in 2007 werd uitgebracht door het Multidisciplinair Samenwerkingsverband Ketogeen Dieet Nederland, een groep medisch specialisten, met name (kinder)neurologen, kinderartsen en diëtisten die zich in Nederland bezig houden met het ketogeen dieet.
  • Een volgende belangrijke stap was het congres ‘Vet’ nodig! over het ketogeen dieet dat in oktober 2008 werd georganiseerd door de EVN, het Nationaal Epilepsie Fonds in samenwerking met het Multidisciplinair Samenwerkingsverband Ketogeen Dieet Nederland.
  • In 2010 is opnieuw een stap gezet met de oprichting van de Doelgroep Ketogeen dieet binnen de EVN.
    Een groep actieve ouders / ervaringsdeskundigen startte met het geven van voorlichting en informatie over het ketogeen dieet en met het behartigen van de belangen van (de gebruikers van) het ketogeen dieet in Nederland.

Lees meer bij Hoe werkt het? »

Deze pagina delen

Notes:

  1. Freeman 2008 Freeman JM, Vining EPG, Kossoff EH, Pyzik PL, Ye X, Goodman SN, A blinded, crossover study of the efficacy of the ketogenic diet, brief communication, Epilepsia, 1–4, 2008.