Ketogeen dieet

De website Ketokids.nl is geïntegreerd in de website van de EVN.
Er wordt gewerkt aan een actualisering.

Het ketogeen dieet is een vet-verrijkt en koolhydraatbeperkt dieet. Het ketogeen dieet is een behandeling die overwogen kan worden als medicijnen niet of onvoldoende helpen.

Dat vasten helpt tegen epileptische aanvallen is al zeker 2500 jaar bekend. Uiteraard is het niet mogelijk gedurende langere tijd te vasten, omdat op een gegeven moment alle vetreserves van het lichaam zijn opgebruikt. Dit probleem kan overwonnen worden door een ketogeen dieet te te volgen.

Bij het ketogeen dieet wordt dezelfde stofwisseling gecreëerd als bij vasten. Dit wordt bereikt door het koolhydraatgehalte in de voeding sterk te verlagen. Tegelijkertijd wordt het vetgehalte van de voeding flink verhoogd. Door verbranding van vet bij een laag gehalte aan koolhydraten stijgt de concentratie van ketonlichamen in het bloed, de gebruiker raakt in ketose.

Tegenwoordig kan het dieet makkelijker uitgevoerd worden. Producten bevatten nu bijna altijd informatie over voedingswaarde op de verpakking en door het gebruik van een computer is het rekenwerk relatief eenvoudig. Het is ook mogelijk om het ketogeen dieet te volgen met behulp van speciale dieetpreparaten die het makkelijker maken om de gewenste hoeveelheid vet binnen te krijgen. Er zijn ook boekjes en websites met ketogeen menu’s beschikbaar.

Kinderen met een PEG-sonde kunnen het dieet ook volgen.

Lees verder:

Op de Kempenhaeghe-website ketogeenmenu.nl vindt u menuutjes voor het MCT- dieet.

Dit menu vindt u ook aan de linkerkant van uw scherm.

Vragen en contact

Heeft u vragen over het ketogeen dieet of wilt u in contact komen met ouders die ervaring hebben met het ketogeen dieet, e-mail dan naar ketogeendieet@epilepsievereniging.nl.

Disclaimer

De informatie op deze site is bedoeld als voorlichting over het ketogeen dieet en is met de grootste zorgvuldigheid samengesteld, maar kan niet worden beschouwd als een vervanger van een consult of een behandeling door een arts. Wij willen benadrukken dat u bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op dient te nemen met uw arts, diëtist, specialist of apotheker.

Het volgen van het ketogeen dieet moet altijd onder medische begeleiding plaatsvinden.

De makers van deze site kunnen niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op eigen risico van de gebruiker.

Het op welke wijze dan ook overnemen van informatie, teksten of beeldmateriaal van deze website is ten strengste verboden, tenzij hier vooraf schriftelijk toestemming voor is verleend door de EVN.

Deze pagina delen