Niet-epileptische aanvallen

Koortsstuipen

Jonge kinderen krijgen soms zogenaamde ‘koortsstuipen’. Koortsstuipen zijn ook epileptische aanvallen, maar treden alleen op bij koorts. Bij koortsstuipen spreken we niet van epilepsie.

Er kunnen zich verschijnselen voordoen die op een epileptische aanval lijken, maar dat de diagnose epilepsie toch niet van toepassing is. Het is de vraag wat er dan aan de hand is. Uiteraard is het belangrijk dit goed te onderzoeken, zodat u (uw kind) de juiste (medische) behandeling kan krijgen.

Verschillende soorten niet-epileptische ‘aanvallen’

• Een te lage bloedsuikerspiegel (‘hypoglycemie’)
  • ‘Breath holding spells’: kinderen stoppen dan plotseling met ademen, vaak als gevolg van boosheid.
  • Flauwvallen
  • Hartritmestoornissen: een te snelle of te langzame hartslag kan tot zuurstofgebrek leiden en daarmee een op epilepsie gelijkende aanval oproepen.
  • Migraine
  • Zelfstimulatie: kinderen maken bewegingen waar ze een prettig gevoel van krijgen en daardoor in zichzelf gekeerd zijn
  • Hyperekplexia: spieren verstijven bij schrikken van gering geluid of lichte aanraking
  • Hyperventilatie: verhoogde ademhaling kan leiden tot een doof, verkrampt gevoel of tintelingen in de handen.
  • Narcolepsie: onweerstaanbare perioden van slaap en slaapstoornissen
  • Aanvallen door spanningen: PNES (ook wel pseudo-aanvallen genoemd (PNEA’s of PPEA’s)): schokkende bewegingen als ontlading van emotioneel opgebouwde spanningen.
    Lees meer over PNEA’s en PNES »
Een te lage bloedsuikerspiegel Een te lage bloedsuikerspiegel