Eigenschappen anti-epileptica onderzocht

Er zijn subtiele verschillen in de natriumstroom blokkerende eigenschappen van anti-epileptica wanneer ze interageren met α-subunits van verschillende natriumkanalen in de hersenen. Dat blijkt uit onderzoek van Xin Qiao.

Bepaalde anti-epileptica, bijvoorbeeld carbamazepine en lamotrigine, blokkeren natriumkanalen op een gebruiksafhankelijke wijze. Dit mechanisme draagt bij tot de anti-convulsieve eigenschappen van deze geneesmiddelen.

Neuronsoorten

Qiao vond bovendien dat lamotrigine effectiever werkt bij de blokkade van natriumkanalen van stimulerende principale cellen dan bij die van remmende interneuronen. Dit komt door de verschillen in elektrofysiologische eigenschappen van deze neuronsoorten.

Nieuwe middelen

Deze studie levert nieuwe inzichten op de werkingsmechanismen van de interactie tussen anti-epileptica met de natriumkanalen in de hersenen. Een beter begrip van hoe anti-epileptica contact heeft met α-subunits van verschillende natriumkanalen en verschillende neurontypes kan helpen bij de ontwikkeling van nieuwe middelen tegen epilepsie met een betere therapeutische werkzaamheid.

Proefschrift

Xin Qiao promoveert 23 januari op zijn proefschrift ‘Antiepileptic drugs targeting sodium channels. Subunit and neuron-type specific interactions’.

Bron: Universiteit van Amsterdam,, 17  januari 2013

Deze pagina delen