‘Beperk autorijden bij epilepsie’

Artikel in het Algemeen Dagblad, 8 mei 2013

Er moeten strengere regels komen voor automobilisten met epilepsie. Dat vinden het Openbaar Ministerie en het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). In de afgelopen 5 jaar vonden tientallen ernstige ongelukken plaats doordat bestuurders epileptische aanvallen kregen. Nabestaanden spreken van ‘tikkende tijdbommen’.

Automobilisten bij wie epilepsie is vastgesteld, zijn niet wettelijk verplicht dit te melden. Hierdoor kunnen zij gewoon achter het stuur kruipen, ondanks het risico op een aanval. Daardoor zijn in de afgelopen 5 jaar zeker twintig ernstige verkeersongevallen gebeurd, waarbij ten minste zes mensen zijn omgekomen.

Wie zijn epilepsie wél bij het CBR meldt, wordt gekeurd door artsen. Een jaar na een aanval mag een patiënt dan vaak weer achter het stuur kruipen, maar hij hoeft vervolgens niet bij het CBR te melden als hij nieuwe aanvallen heeft gehad. De automobilist moet dan zelf in de wet uitzoeken hoe lang hij rust moet houden en of hij nog wel mag rijden.

‘Wet moet gewijzigd worden’

‘Heel onduidelijk. Daarvoor moet de wet gewijzigd worden,’ zegt woordvoerder Elke Kool van het Openbaar Ministerie tegen het Algemeen Dagblad. Ook het CBR zou een wettelijke meldplicht toejuichen, zegt woordvoerder Irene Helders desgevraagd. ‘Dat kan de verkeersveiligheid alleen maar ten goede komen.’ Ook de Epilepsie Vereniging Nederland is voorstander.

Aanleiding voor de uitspraken is een ernstig ongeval in Werkendam, waarbij twee vrouwen om het leven kwamen. Het ongeluk was het gevolg van een epileptische aanval van de bestuurder. De man stond deze week voor de rechtbank in Breda, waar 140 uur werkstraf werd geëist.

‘Het zijn tikkende tijdbommen op de weg’

Arie van den Heuvel, wiens vrouw (70) en schoonzus (75) bij het ongeluk omkwamen, wil nog strengere maatregelen. Hij eist een rijverbod voor epileptici en stuurt een brief met dat verzoek naar het kabinet en Tweede Kamer. ‘Het zijn tikkende tijdbommen op de weg,’ zegt zijn letselschade-advocaat Tom Eskes tegen het Algemeen Dagblad. ‘Je weet niet wanneer iemand met epilepsie een aanval krijgt.’

De veroorzaker van het ongeluk, een 45-jarige man uit Geertruidenberg die deze week 140 uur werkstraf tegen zich hoorde eisen bij de rechtbank in Breda, had na een eerdere epileptische aanval nog zeker 2 maanden niet achter het stuur mogen zitten. Zelf dacht hij na advies van zijn neuroloog dat een rustpauze van 3 maanden na de attaque van september 2010 voldoende was.

De Epilepsie Vereniging Nederland vindt een permanent rijverbod ongepast. Volgens de vereniging zijn 80.000 epileptici nagenoeg ‘aanvalsvrij’ en zijn er voor de rest richtlijnen.

Einde artikel

Lees reactie van de Epilepsie Vereniging Nederland »

Deze pagina delen