Eerste Hulp Bij Aanvallen

Bij een epilepsieaanval is het inroepen van medische hulp meestal niet nodig. De aanval houdt binnen enkele minuten vanzelf op.

Als algemeen advies geldt bij een zgn. ‘grote aanval’ (tonisch-clonische aanval):

  • Rustig blijven, rustig afwachten tot de aanval voorbij is.
  • Zorg dat de persoon zich niet kan bezeren bij wilde bewegingen.
  • Stop nooit iets in de mond, een zgn. ‘tongbeet’ is niet te voorkomen.
  • Probeer niet bewegingen ‘in bedwang’ te houden.
  • Leg eventueel een deken of jasje onder iemands hoofd en maak knellende kleding los.
  • Door de patiënt in de stabiele zijligging te leggen, met het hoofd iets naar achteren, voorkomt u dat er speeksel in de luchtpijp komt.
  • Probeer het hoofd zo neer te leggen dat het speeksel weg kan lopen.Stabiele zijligging
  • Zorg dat hij/zij ook na de aanval op de zij blijft liggen (stabiele zijligging). Ook na de aanval bestaat nl. het risico van verslikken.
  • Geef om dezelfde reden ook niet direct na een tonisch-clonische aanval iets te eten of te drinken.
  • Kijk of persoon in kwestie een SOS-hulpmiddel  bij zich draagt voor mogelijke instructie of contactadressen.

Complex partiële aanval

Bij een complex partiële aanval is de persoon niet helemaal bij bewustzijn. Er kunnen uiteenlopende verschijnselen optreden, zoals smakken, wriemelen met de vingers en/of doelloos rondlopen. Omdat het bewustzijn verlaagd is kan iemand zichzelf in gevaar brengen, bijvoorbeeld door de straat over te steken. Houdt iemand niet tegen of pak hem of haar niet vast. Dit kan men verkeerd opvatten. Probeer hem of haar met zachte hand bij het gevaar weg te houden of weg te geleiden.

Lees meer over aanvalstypen »

Tijd bijhouden

Van belang is dat u in de gaten houdt hoe lang de aanval duurt zodat u dit door kunt geven aan de hulpverleners. Sommige aanvallen kunnen wel een paar minuten duren, andere aanvallen duren maar enkele seconden. Bij sommige mensen kan een tonisch-clonische aanval lang aanhouden. De persoon in kwestie komt dan in ademnood en loopt blauw aan. Dan kan het noodzakelijk zijn de aanval(len) met noodmedicatie te stoppen.

Na de aanval

Soms is iemand na een aanval niet meteen helemaal hersteld. Hij/zij is dan verward, heeft hoofdpijn, of gedraagt zich niet normaal, is soms zelfs agressief. Na een aanval is iemand dus niet altijd meteen weer ‘zichzelf’. Blijf er bij, geef hem of haar de gelegenheid om in rust en veiligheid te herstellen.

Hebt u zelf epilepsie of uw kind?

Kijk voor meer informatie over omgaan met aanvallen, specifiek voor u geschreven, onder ‘Ik heb epilepsie’ of bij ‘Ouders’ of ‘EpilepsiePlus-ouders’.

Ik heb epilepsie

Ouders

EpilepsiePlus

Deze pagina delen