Toedienings vormen

Veel anti-epileptica zijn verkrijgbaar in verschillende toedieningsvormen. De werkzame stof kan namelijk op verschillende manieren worden ‘verpakt’. Bekende voorbeelden zijn poeders, pillen, capsules, zetpillen, vloeibaar (als drankje) of neusspray.

Medicijn op maat

Voor de werking van een anti-epilepticum maakt het (meestal) niet zoveel uit op welke manier het medicijn wordt toegediend. Voor het gebruiksgemak kan het wél veel uitmaken. Voor sommige mensen is prettiger om medicijnen in te nemen in vloeibare vorm, of als poeder opgelost in wat vla of yoghurt.

U kunt met uw behandelaar en/of met de apotheek bespreken welke toedieningsvorm voor u het meest geschikt is.

Retard

Medicijnen kunnen ook een vorm hebben die de werkzame stof geleidelijk afgeeft aan het bloed. Dit heten retardtabletten. Deze kunt u op uw nuchtere maag innemen. Het tijdstip van inname is dan niet meer zo belangrijk. Een voordeel is dat een retardtablet maar één, hooguit twee keer per dag ingenomen hoeft te worden. Tegelijk is dat een nadeel. Als u een tablet een keertje vergeet, mist u de hele hoeveelheid die voor een dag is voorgeschreven en neemt de kans op een aanval toe.

Lees meer over innemen medicijnen »

Deze pagina delen