De operatie

Operatie

De operatie duurt enkele uren en gebeurt onder algehele narcose. Soms is een operatie noodzakelijk waarbij u kortdurend wakker gemaakt wordt om verschillende testjes uit te voeren. Afhankelijk van het herstel na de operatie mag u na 7 á 14 dagen naar huis.

Na de operatie

Hoe u zich herstelt, is moeilijk te voorspellen. Sommigen mensen, vooral kinderen, kunnen na enkele weken weer “normaal” functioneren. Maar het kan ook maanden dure voordat u weer genoeg energie en geen hoofdpijn meer heeft. Het kan zijn dat u direct na de operatie één of meerdere aanvallen heeft. Dit wil niet zeggen dat de operatie mislukt is, want het hoeft niet aan te geven dat de aanvallen doorzetten.

Daarnaast moet u natuurlijk ook psychisch herstellen. Al met al kan het genezingsproces soms meer dan een jaar in beslag nemen. Of de operatie nu wel of niet het gewenste resultaat heeft gehad, u zult moeten wennen. Aan de teleurstelling als de aanvallen terugkomen, aan het leven zonder al die intensieve onderzoeken of aan uw nieuwe leven zonder aanvallen. Wennen aan ingrijpende veranderingen is moeilijk en kost veel tijd. Uw neuroloog kan u, als u dat wilt, doorverwijzen naar specialisten die u ondersteunen in het weer oppakken van uw leven.

De trajectbegeleider houdt contact met u gedurende 1½ jaar met steeds meer tijd tussen de contactmomenten. Ook kunt u zelf contact met de trajectbegeleider opnemen als u vragen heeft.

Zes weken na de operatie heeft u een afspraak op de polikliniek met de neurochirurg die u geopereerd heeft. Meestal wordt dan ook het gezichtsveldonderzoek herhaald en wordt er een MRI-scan gemaakt. Er volgen eventueel vervolgafspraken. Uw eigen neuroloog zet de behandeling met medicijnen voort. Neuropsychologisch onderzoek vindt tussen een half en anderhalf jaar na de operatie plaats.

Lees meer:

Deze pagina delen