Als medicijnen niet helpen

In ongeveer 30 procent van de gevallen blijkt de epilepsie moeilijk instelbaar te zijn. Officieel spreekt men van moeilijk instelbare epilepsie, als iemand twee anti-epileptica in voldoende hoge dosering en gedurende voldoende lange tijd heeft geprobeerd en de aanvallen nog niet volledig onder controle zijn.

Er zijn andere mogelijkheden die wellicht een beter resultaat geven.

Niet goed instelbaar?

Het is van het grootste belang dat een in epilepsie gespecialiseerd (kinder)neuroloog vaststelt dat u niet goed instelbaar bent of uw kind niet goed instelbaar is.

Epilepsiechirurgie

Bij epilepsiechirurgie wordt een operatie aan de hersenen uitgevoerd, waarbij de haard (bron) van de epilepsie verwijderd of geïsoleerd wordt. Een voorwaarde daarvoor is dat de epilepsie uitgaat van een klein gebied in de hersenen, dat zonder ernstige gevolgen geopereerd kan worden.
Lees meer
»

Een dieet

Bij deze behandeling krijgt u of uw kind een zeer vetrijk en koolhydraatbeperkt dieet voorgeschreven.
Bij kinderen wordt het ketogeen dieet toegepast, bij jongeren en volwassenen kunnen Modified Atkins Dieetbehandeling(MAD) volgen.
Deze diëten worden onder zorgvuldige medische begeleiding toegepast. Het is niet goed te voorspellen wie er baat zal hebben bij een behandeling met het dieet, en wie niet.
Lees meer
»

Nervus Vagus Stimulator (NVS)

Bij NVS krijgt de linker hersenzenuw (nervus vagus), die loopt via de hals, kleine stroomstootjes via een soort pacemaker. Ook hier geldt dat niet goed te voorspellen is wie baat zal hebben bij deze behandeling.
Lees meer
»

Deze pagina delen