Epilepsieoperatie veiliger

TU/e-studente Chantal Tax behaalde vrijdag 20 januari een gedeelde tweede plaats bij de IMDI Talentprijs van ZonMW voor haar masterscriptie naar de reconstructie van visuele zenuwbanen in de hersenen.

Dankzij het onderzoek naar de reconstructie van visuele zenuwbanen, lopen patiënten met een gelokaliseerde temporaalkwabepilepsie die een hersenoperatie moeten ondergaan, in de toekomst minder kans op een gedeeltelijk verlies van het gezichtsvermogen.

Met wiskundige methodes en verbeterde en vernieuwde MRI-scanprotocollen is een duidelijk beeld verkregen van de visuele hersenzenuwbanen die van een centrale kern in de hersenen tot aan de achterkant van het hoofd lopen. Met deze gegevens heeft de neurochirurg beter inzicht hoe het epileptisch focus in de hersenen ligt ten opzichte van de visuele banen. Dit kan helpen met de precieze voorbereiding van de operatie, waardoor het gevaar wordt verkleind dat zenuwbanen die in verbinding staan met het gezichtsvermogen tijdens de operatie worden geraakt

Lees meer op de website van Kempenhaeghe »

Deze pagina delen